Testu hau beste hizkuntza hauetan ere eskuragarri: Español
Animalien kontsumoa birpentsatzen hurrengo pandemia globala prebenitzeko.
Animalien kontsumoa birpentsatzen hurrengo pandemia globala prebenitzeko.
ENEKO AXPE
ENEKO AXPE
Fisikan doktorea, Marie Curie doktoretza ondokoko kidea.
Stanfordeko Unibertsitatea eta NASA.
Benetan sinestezina da. 2007an argitaratutako artikulu zientifiko batek hondamendia iragarri zuen, eta hau esan zigun:
"Jakina da koronavirusek birkonbinazio genetikoak jasaten dituztela, eta horrek agerraldi berriak eragin ditzakeela. Ferra-saguzarretan SARS-CoV-aren antzeko birusen gordailu handi bat egotea, Txinako hegoaldean ugaztun exotikoak jateko dagoen kulturarekin batera, erloju-bonba bat da."
(MERS-CoV) birusa. Argazkia: Centers for Disease Control and Prevention, Unsplash.
Beraz, animaliak jateari uzteko garaia al da? Animaliak kontsumitzeari uzteak, jakina, zoonosi askoren eragin hilgarria murriztuko luke etorkizunean.
Argazkia: Stijn te Strake, Unsplash.
Animalia basatien merkatuak epidemien abiarazle gisa identifikatu dira. OMEak, duela gutxi, merkatu horiek debekatzeko eskatu du, “merkatu horiek gaixotasunen haztegi perfektuak” direla esanez.
Europako etxalde industrialetan sortu diren zoonosi berri guztiekin, eta eskuratutako jakintza zientifiko eta sanitario guztiarekin, ez al da iritsi jada araudi hori eguneratzeko ordua, 32 urteren ondoren?
"Behien bizitokiak animaliak arazorik gabe garbitzeko eta mugitzeko askatasuna izan dezaten, etzateko, atseden hartzeko, norberaren jarrerak hartzeko, lo egiteko edo askatasunez luzatu eta altxatzeko eraiki beharko dira.
Behiek eta bigantxek […] ahal denean kanpora irteteko aukera izan beharko lukete, eta, ahal dela, udan egunero. ".
Benetan, behi hazkuntza intentsiboko etxalde industrial guztietan, Euskal Herrian bereziki, eta Europan oro har, arau horiek errespetatzen al dira? Eusko Jaurlaritzak urrezko aukera du modu askoz zorrotzago eta prebentiboagoan arautzeko, abeltzaintzako ustiategietan eta animalien garraioan animalien ongizatea kontrolatzeko egungo plan ofiziala aurten amaituko baita.
COVID-19 lehen kasu estatubatuarreko isolatzaile baten transmisio-elektroiaren irudi mikroskopikoa, 2019-nCoV izenez ezaguna. Partikula biral esferikoek, kolore urdinekoek, zeharkako sekzioak dituzte genoma biralaren bidez, puntu beltz gisa ikusiak.
Argazkia: Centers for Disease Control and Prevention, Unsplash.
Laburbilduz, gaixotasun infekziosoen etorkizuneko agerraldiak eragin ditzaketen funtsezko bi faktore identifikatu dira: animalia basatien merkatuak eta etxeko animalien etxalde industrialak. Munduko pandemiek, COVID-19k eragindakoak kasu, jarraitu egingo dute, gobernu eta legegileek hau guztia kontuan hartu, neurri disruptiboak erabili eta modu erabakigarrian arautu ezean. Gaur egun, neurri askoz zorrotzagoak behar dira elikagaien politikan, kalitatean, elikagaien banaketan eta elikagaien segurtasunean, horrekin abeletxe industrialetan animaliak pilatzea mugatzeko eta basa-espezieen kontsumoa eta merkatuak debekatzeko. Espero dezagun artikulu hau eta, garrantzitsuena dena, COVID-19aren pandemia, giza bizitza ugari salba ditzakeen arreta-deia izatea.